El proper dia 1 de Febrer es celebra la xatonada del Vendrell, i aquest any tinc l’honor de formar part del jurat del concurs de mestres xatonaires.
L’ocasió m’ha fet voler documentar-me a fons sobre el plat i les seves variants i també conèixer la seva història.
A la viquipèdia trobo aquest fet tant interessant i que fins ara desconeixia:
“L’origen del xató és situat en el món del vi. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia a posar una petita aixeta (l’aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l’inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d’una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d’hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi és doncs a l’origen de l’actual xató.”
Interessant, oi?
Us convido a llegir l’article sencer de la viquipèdia i a saber-ne més. El podeu trobar aquí.
I en aquest altre enllaç podeu trobar les diferents receptes de xató per cadascuna de les poblacions que reclamen la seva paternitat.
Jo ja tinc ganes de tastar-ne molts!
Salut!